قلب سالم سبب زنده ماندن و کارکرد صحیح بدن می شود. همین امر در مورد پولساتورهای یک دستگاه شیردوش هم صادق است. پولساتور مانند ضربان قلب برای کل سیستم شیردوشی عمل می کند تا عملیات شیردوشی صحیح را تضمین نماید. پس مانند قلب مان، ضروری است که به طور منظم بررسی کنیم تا مطمئن شویم پولساتورها به درستی کار می کنند.
عملکرد نادرست پولساتورها بر عملکرد کلی دستگاه شیردوش اثرگذار است و به دنبال آن تاثیر منفی بر سرپستان ها و آسایش دام ها خواهد داشت. با رعایت نکات زیر در خصوص نگهداری پولساتورها، مطمئن شوید که ضربان قلب دستگاه شیردوش شما قوی و مناسب است:
1- تنظیمات پولساتور:
دوشش شیر و سلامت سرپستان به مقدار زیادی بستگی به تنظیمات پولساتور دارد که الگوی متناوب فشار هوای محیط و خلا را به منظور باز و بسته شدن لاینرها کنترل می کند. سیکل نادرست باز و بسته شدن می تواند سبب پالس های متغیر و ایجاد ناراحتی در سرپستان ها شود که نتیجه آن کاهش جریان شیر می باشد.
با گرفتن گراف ماهانه از پولساتورها، از عملکرد صحیح آن ها مطمئن شوید. این امر سبب می شود که تنظیمات پولساتور برای هر چهار فاز ضربان یکنواخت باشد. به صورت کلی فاز اول و دوم بیانگر زمان باز بودن لاینر و فاز سوم و چهارم نشانگر مدت زمان بسته بودن لاینرهاست.
یک دوره کامل ضربان شامل زمانی است که طول می کشد تا هر چهار فاز پالس انجام شوند و تقریبا یک ثانیه طول می کشد؛ گرچه این زمان بر اساس ریت پولساتور می تواند متغیر باشد.
بر اساس استانداردها، فاز B می بایست حداقل 30 درصد کل سیکل ضربان و فاز D میبایست حداقل 15 درصد باشد.
میانگین تنظیم فاز B معادل 450 تا 525 میلی ثانیه و میانگین فاز D از 200 تا 250 ثانیه پیشنهاد می شود.
با این حال در زمان ارزیابی پولساتور توصیه فروشنده و شرکت سازنده در خصوص این داده ها الزامی می باشد.
2- میزان و نسبت:
حفظ میزان و نسبت دقیق ضربان منجر به بهینه شدن تعداد دفعات باز و بسته شدن و شرایط سرپستان می شود.
همانند تعداد ضربان قلب شما در دقیقه، ریت Rate پولساتور (نرخ ضربان) تعداد سیکل ضربان کامل در دقیقه را نشان می دهد.
برای حفظ دفعات باز و بسته شدن لاینر به میزان توصیه شده، نرخ ضربان پولساتور عموما بین 52 تا 68 سیکل در دقیقه می باشد و می بایست همواره همین میزان باقی بماند. در این خصوص همواره با سرویس کار و شرکت سازنده دستگاه شیردوش یا پولساتور خود مشورت کنید. چرا که نرخ ضربان و نسبت ها (ریت و ریشیو) بسته به نوع تجهیزات شیردوشی و لاینرها می توانند مختلف باشند. به علاوه عملکرد کلیه تجهیزات می بایست توسط سرویس کار کنترل گردند.
3- نیاز به نگهداری
همانطور که چک آپ منظم برای بررسی سلامت قلب ضروری است، نگهداری و سرویس منظم پولساتورها نیز برای عملکرد دقیق آنها واجب است. نیاز به سرویس بر اساس ساعت کار دستگاه شیردوش شامل زمان شستشوی دستگاه، محاسبه می گردد.
بیشتر تولیدکنندگان توصیه می کنند پولساتورها بعد از 1500 تا 2000 ساعت کارکرد و یا بعد از شش ماه، تعویض و یا سرویس شوند.
بدون در نظر گرفتن سایز چال شیردوشی، همه پولساتورها می بایست با هم تعمیر و یا تعویض شوند تا اطمینان حاصل شود همه آنها در وضعیت مشابه هستند. همچنین توصیه می شود همیشه پولساتور یدکی در دسترس باشد تا در صورت نیاز فورا تعویض شود.
4- ارزیابی کل سیستم شیردوشی
سیستم ضربان شیردوشی بیشتر از تنها عملکرد پولساتورهاست. تجهیزاتی شامل کنترل کننده های پولساتور (تابلو برق)، شیلنگ دوقلو و شیلنگ تکی شیردوشی، شش راهی ها، و قرارگیری صحیح لاینر بر روی شل، به روی سیستم ضربان و باز و بسته شدن لاینرها اثر گذارند.
به توصیه های زیر برای عملکرد ایده آل کل سیستم ضربان شیردوش خود توجه فرمایید:
- طول شیلنگ هوا را در حد ممکن کوتاه در نظر بگیرید. شیلنگ ها را طبق برنامه منظمی تعویض کنید.
- شیلنگ تکی هوا را به صورت منظم و روزانه بررسی کنید. شیلنگ هوای روی خرچنگی می بایست ماهانه تعویض شود.
- فیلترهای مسیر هوا را برای تامین هوای مورد نیاز سیستم بررسی کنید.
- برنامه منظمی برای تمیز کردن شیلنگ ها، لاینرها و شل ها داشته باشید.
- بسته به سیستم شیردوشی خود، لاینر و شل متناسب با آن را نصب و استفاده کنید تا نرخ و نسبت ضربان پولساتورها به خوبی اجرا شود.
- ولتاژ را برای اولین، آخرین و پولساتورهای میانی بررسی کنید. میزان خلا می بایست برای همه پولساتورها ثابت باشد.
همواره سلامت قلب دستگاه شیردوش تان را بررسی کنید و در صورت نیاز از سرویس کار و کارشناسان دستگاه شیردوش مشاوره و کمک بگیرید. با رعایت نکات فوق، شما می توانید هر روز و به صورت دایم از کارکرد صحیح شیردوش خود بهره مند شوید.