مورد علاقه ها 0

نقش لاینر شیردوشی در دوشش دام

از آنجاییکه سطح داخلی لاینر شیردوشی با پوست کارتیه دام تماس مستقیم دارد، نوع طراحی سر و بدنه لاینر، کیفیت مواد اولیه، نوع پخت لاستیک، قطر دهانه و طول لاینر منجر به خصوصیات فیزیکی متفاوت لاینر شیردوشی پس از تولید می گردد که تاثیر متفاوتی بر عملکرد دستگاه شیردوشی و سلامت دام خواهد گذاشت. بنابراین بسیار مهم است که لاینری متناسب با نژاد و گونه موجود در گله مورد استفاده قرار گیرد. همانطور که دوشش با لاینر قدیمی و فرسوده منجر به بروز آسیب پستانی مانند پرولابس کارتیه گاو می شود، استفاده از لاینر نامتناسب نیز مانند لاینر شیردوشی با قطر دهانه زیاد باعث لیز خوردن، هوا کشیدن، افزایش نرخ ورم پستان و نیز اختلال در کارکرد دستگاه شیردوش می گردد.

بنابراین با توجه به نژاد دام، بزرگی یا کوچکی جثه، برند دستگاه شیردوش، مدل خرچنگی شیردوشی و شکل شل استیل یا کاپ پلیمری لاینر، لاینرها به اشکال متفاوت و متنوعی تولید می گردند و بر اساس قطر دهانه، طول و قطر بدنه، سطح مقطع دایره، مثلثی یا مربع، مواد سازنده مانند سیلیکون و رابر و برخی موارد دیگر طبقه بندی می شوند.


چرا می بایست لاینر شیردوشی را در فواصل منظم تعویض نمود؟

همانطور که در دو تصویر میکروسکوپی زیر مشاهده می شود، سطح صاف و هموار دیواره داخلی لاینر (تصویر 1) با گذشت حدود 3000 بار دوشش (تصویر شماره 2) در اثر:

  • باز و بسته شدن های مداوم ناشی از ضربان پولساتور
  • مجاورت با شیر خارج شده از پستان و رسوب کلسیم و فسفر
  • استفاده از آب خیلی داغ برای شستشوی شیردوشی
  • تاثیر مخرب شوینده شیردوشی و خاصیت خورندگی قلیا
  • کیفیت مواد اولیه و روش های نادرست تولید لاینر
  • نوسان خلا دستگاه شیردوش و تنظیم نادرست فشار وکیوم

دچار تخریب و ناهمواری شدیدی شده است. وجود حفره های فراوان میکروسکوپی ناشی از این فرسودگی فضای مناسبی را جهت تجمع باکتری ها و میکروارگانیسم های عامل بیماری عفونی و افزایش مشکلات سیستم پستانی دام فراهم می سازد. همچنین این فرسودگی با ایجاد ترک های ریز و از بین بردن اتصال های مولکولی، منجر به کاهش خاصیت انعطاف پذیری لاینر شیردوشی می شود که به صورت لیز خوردن، افزایش زمان دوشش دام و کاهش تاثیر ضربان پولساتور بر باز و بسته شدن لاینر نمایان می گردد.


تصویر میکروسکوپی از بافت لاینر شیردوشی نو و فرسوده 

در نتیجه تغییرات ذکر شده، با گذشت 2500 بار دوشش در یک لاینر لاستیکی، به تدریج درجاتی از قرمزی ناشی از دوشش نادرست بر روی پوست سرپستان دام مشاهده می گردد و آسیب به کارتیه ها افزایش می یابد. این آسیب های کوچک در کوتاه مدت باعث کاهش مقاومت طبیعی پوست کارتیه نسبت به باکتری ها و عوامل بیماری زا می شود که تاثیر آن به صورت زخم های کوچک پنهان و یا مشهود بر روی پوست سرپستان نمایان می گردد.از سوی دیگر هوا کشیدن لاینر و دوشش ناقص شیر سبب افزایش تعداد سلول های سوماتیکی (SCC) و افزایش احتمال ابتلا به ورم پستان می شود.
از این رو داشتن برنامه منظم و دایمی جهت تعویض لاینر لاستیکی (رابر) بعد از 2500 تا 3000 بار دوشش، بدون توجه به شکل ظاهری آن سلامت گله و کیفیت شیر را افزایش می دهد. خاطرنشان می شود که زمان مجاز استفاده از لاینر شیردوشی سیلیکونی 6000 تا 8000 بار دوشش می باشد. به علت برتری های مکانیکی و شیمیایی سیلیکون نسبت به لاستیک، افت کیفیت در لاینر سیلیکونی آرام تر و تاثیر منفی لاینر سیلیکونی فرسوده بر سلامت پستان کمتر است؛ با این حال همه انواع لاینر می بایست بعد از زمان مشخصی تعویض گردند.
فارغ از مسایل علمی و فنی، تصویر زیر بیانگر اثر منفی زمان بر شکل ظاهری و ابعاد لاینر و در نتیجه کاهش راندمان شیردوشی است. افزایش طول بدنه لاینر سمت چپ (که در داخل شل قرار می گیرد) به معنی کاهش تاثیر ضربان پولساتور و کاهش سرعت دوشش دام و خروج شیر از پستان می باشد.


تفاوت لاینر شیردوشی نو و فرسوده



1982
0
 
3
لینک کوتاه:
دیدگاه ها