تمامی دامداران و دست اندرکاران نصب پلاک گوش، ازتنوع بی دلیل و اجبار به خرید چندین مدل پنس پلاک زنی معترض هستند. شبیه به حالتی که شما مجبور هستید برای هر مدل گوشی موبایل خود یک شارژر مجزا به همراه داشته باشید.
در ابتدا در نظر داشته باشید که اگر شما نیز یک تولیدکننده پلاک گوش باشید، به ناچار برای نصب پلاک گوش های تولیدی خود، یک یا چند مدل پنس پلاک زنی تولید می کنید. علت کاملا مشخص است. هیچ تولیدکننده ای تمایل ندارد که خریدار پلاک، پنس مورد نیاز را از رقیب وی تهیه نماید. بنابراین هر چه تعداد برندهای پلاک گوش در بازار متنوع تر باشد، دستگاه های پلاک زنی بیشتری نیز در فروشگاه ها خواهید یافت.
در این نوشتار می آموزیم:
آیا پنس قبلا خریداری شده را می توانیم برای هر نوع پلاکی استفاده کنیم؟
در چه زمانی مجبور به خرید یک پنس جدید هستیم ؟
لطفا تصاویر زیر را مشاهده کنید:
همانطور که در تصاویر بالا مشاهده می کنید پلاک گوش ها در دو مدل تولید می شوند:
- یک تکه ( پلاک گوش پلاستیکی و پلاک گوش فلزی)
- دو تکه ( پلاک گوش پلاستیکی)
پلاک های یک تکه پلاستیکی موجود در ایران بیشتر از نوع زیتگ و یا با قالب کپی شده از زیتگ هستند.(تصویر زیر)
تنها دو مدل پنس برای نصب پلاک های یک تکه در بازار وجود دارد:
خوشبختانه بیشتر دامداران با این دو نوع پنس آشنا هستند و از آنها استفاده می نمایند.
برای شماره گوش های یک تکه فلزی آهنی نیز تنها یک مدل پنس وجود دارد. به علت ویژگی خاص پلاک های فلزی در زمان پرچ شدن، فقط می بایست پنس مخصوص آن مورد استفاده قرار گیرد. در غیر اینصورت شماره گوش به خوبی بر روی گوش قفل نمی شود.
لطفا دقت نمایید که پلاک گوش های برنجی از خط تولید خارج شده اند و پنس پلاک گوش برنجی برای هیچ نوع پلاک دیگری قابل استفاده نیست.
نوع پنس در پلاک های دو تکه به چند مورد بستگی دارد:
- طول حفره مادگی
- بسته یا باز بودن انتهای قسمت مادگی
- قطر قسمت مادگی
- شکل و ابعاد پلاک
- شکل و جنس میخ نری
شکل و طراحی قسمت مادگی پلاک های دو تکه بسیار متفاوت و متنوع است.
در نظر داشته باشید که قسمت برجسته مادگی، می بایست در فرو رفتگی پنس ثابت شود تا بتوان آن را بر روی گوش دام نصب نمود. در غیر این صورت با تکان خوردن پنس و سر دام، پلاک از روی پنس جدا می شود.
یکی از عواملی که سبب می شود دامدار پنس جدیدی خریداری کند، بزرگ تر یا کوچک تر بودن قسمت برجسته یا مادگی پلاکِ تازه خریداری شده است. البته بیشتر پلاک های دو تکه ایرانی در قسمت مادگی یک اندازه هستند و می توان از یک مدل پنس برای بیشتر پلاک ها استفاده نمود.
معمولا زمانی که یک تولیدکننده چندین مدل پلاک تولید می نماید، برای حفظ یکپارچگی تولیدات خود، در حد امکان قسمت برجستگی را در همه پلاک های تولیدی یکسان در نظر می گیرد تا مجبور به تولید چندین مدل پنس نگردد.
نکته بعدی میخی است که قرار است برای نصب بر روی پلاک خریداری شود.
لطفا تصاویر زیر را مشاهده کنید. این ها انواع میخ یا قسمت نری پلاک گوش از جنس پلاستیک، پلی آمید و پلی اورتان می باشند.
اکنون تصویر زیر را مشاهده نمایید.
همانطور که می بینید برخی میخ ها در قسمت پشت دارای حفره هستند. اولین نکته در اینجاست که اگر میخ مورد استفاد از نوع حفره دار است حتما می بایست از پنس های به اصطلاح پلمپی برای جایگذاری پلاک استفاده کنید که دلیل آن نرم بودن میخ است. میخ های حفره دار معمولا از نوع پلی اروتان هستند و به علت نرم بودن، تحمل فشار پنس در زمان نفوذ به بافت گوش و سپس ورود به قسمت مادگی را ندارند. به ناچار با تعبیه سوزنی بر روی پنس و ورود آن به داخل میخ، ضمن افزایش استحکام ، مسیر ورود میخ به داخل مادگی قابل کنترل خواهد بود.
طول میخ نیز مهم است. برخی پنس ها به گونه ای طراحی می شوند که ورود میخ به داخل قسم مادگی را محدود می کنند. یعنی در قسمتی از پنس، پیچی تعبیه شده است که می توان ان را کوتاه تر و یا بلند تر کرد و مانع از بیرون آمدن میخ از قسمت دیگر مادگی شد.
این پیچ تنظیم در برخی دیگر از پنس ها وجود ندارد :
تولید کننده با تنظیم ارتفاع سوزن میزان ورود را کنترل می نماید. گاهی کوتاه بودن سوزن یک مدل پنس، مانع از نصب صحیح پلاک تولید کننده دیگر می شود.
پس طبیعی است که استفاده از پنس یک تولیدکننده، ممکن است باعث خرابی پلاک یک تولیدکننده دیگر شود و میخ، قسمت مادگی را پاره کند و از طرف دیگر خارج شود.
موضوع بعدی میخ هایی است که در قسمت پشت، حفره ای ندارند. این میخ ها سفت و محکم هستند. پنس این میخ ها تقریبا با همه انواع پلاک گوش سازگاری دارند و دارای مکانیسم ساده ای در زمان نصب پلاک گوش می باشند. به احتمال زیاد، در صورت خرید محصول مشابه شما نیاز به خرید پنس پلاک گوش جدید از تولیدکننده دیگر را ندارید.
مورد آخر پلاک های وارداتی است. بر خلاف پلاک های ایرانی که قسمت نری صرفا یک میخ است، پلاک های خارجی مانند کیسلی آلمان برای بالا بردن ضریب خوانده شدن از مسافت، در هر دو قسمت نری و مادگی، صفحه ای برای شماره نویسی طراحی کرده اند. به عبارت دیگر هر دو قسمت نری و مادگی پلاک ویژوآل می باشند و امکان ثبت شماره بر روی هر دو قسمت وجود دارد.
در این حالت طبیعی است که نصب این نوع پلاک ها با پنس های ایرانی امکان پذیر نباشد و یا برای استفاده نیاز به ایجاد تغییراتی در پنس داشته باشیم.
همانطور که در شکل زیر مشاهده می کنید پنس پلاک گوش کیسلی در مقایسه با پنس های ایرانی دارای مکانیسم پیچیده تری است که علت آن پیچیده تر بودن قسمت نری و مادگی در پلاک های تولیدی این شرکت آلمانی است.
به عنوان یک نتیجه گیری، در صورتیکه قبلا از یک مدل خاص پنس پلاک گوش استفاده کرده اید و اینک قصد خرید پلاک جدیدی را دارید، تصویر پنس شماره گوش را برای فروشنده پلاک دام ارسال نمایید. در صورت مطابقت با نوع پلاک مورد سفارش، ممکن است نیاز به خرید پنس جدید نداشته باشید.
لطفا در صورتی که در خصوص پلاک و پنس شماره گوش ابهام و یا سوالی دارید در فرم زیر، پرسش و شماره تلفن خود را درج نمایید.